KIKS – Kids Inspiring Kids in STEAM 

A Magyar Digitális Oktatásért Egyesület szakmai támogatásával folyik a KIKS – KIDS INSPIRING KIDS IN STEAM nemzetközi oktatási projekt. Tagjaink ez év őszén csatlakoztak a négy európai ország összefogásával indult kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy az abban résztvevő, különböző kultúrákból érkező gyerekek egymást inspirálva, egymással együttműködve hozzanak létre őket érdeklő projekteket a STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) területén. Ezáltal a saját maguk stílusában, saját érdeklődésüket fenntartva, az általuk legjobbnak ítélt módszerekkel és eszközök használatával „játszva” integrált módon tanulnak meg egy-egy természettudományos témát.

A KIKS projekt híreihez kattintson ide!

 

Az oktatás területét jól ismerők számára nem újdonság, hogy az elmúlt évtizedek során a diákok körében a STEAM, vagyis a természet- és mérnöki tudományok, a művészetek és matematika tantárgyak tanulása iránti érdeklődés sajnálatos módon folyamatosan csökken. Ezt felismerve az Európai Unió is stratégiai kérdésként kezeli a problémát és beemelte 2020-as stratégiájába e tantárgyak népszerűsítését. Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy megoldás lehet az oktatás élményszerűségének, a felfedezés örömének visszaemelése, valamint a diákok ösztönzése az összetett problémák és helyzetek önálló megoldására.

Ezt a célt tűzte ki a Magyar Digitális Oktatásért Egyesület szakmai támogatásával zajló KIKS – KIDS INSPIRING KIDS IN STEAM nemzetközi oktatási projekt is, amelynek keretében négy európai ország gyermekei dolgoznak együtt virtuálisan a Facebook és egyéb web2 eszközökkel, azzal a céllal, hogy az általuk létrehozott projekteken keresztül megmutassák társaik számára e tantárgyak szerethetőségét és izgalmasságát. A STEAM tárgyak iránit érdeklődés generálása mellett a KIKS projekt fontos eleme a gyerekek önálló tanulási képességének támogatása, az önmaguk és egymás motiválásának fejlesztése. A virtuális csoportmunka, az online kommunikáció, az angol nyelv használata pedig nemcsak izgalmas élmény, de a gyerekek szintjén a nemzetközi mobilitás első lépcsőfoka lehet.

Magyarországon 6 intézményből 50 diák vesz részt a programban úgy, hogy az iskolákat egy-egy minimum négyfős csapat képviseli egy mentor tanár vezetésével és a többi résztvevő országból is hasonló létszámmal kapcsolódtak be a közös munkába. Első körben ezek a helyi csapatok terveznek és valósítanak meg egy-egy projektet, amibe igyekeznek saját iskolai és helyi közösségüket is bevonni. A témát szabadon választhatják, a szervezők egyetlen kikötést tettek: a kidolgozandó ötlet a matematika mellett legalább még egy természettudományos tárgyat kell, hogy érintsen, emellett kapcsolódnia kell valamilyen módon a művészetekhez is (a művészetet a projekt tág értelemben kezeli így beletartozik ebbe a szórakoztató, élvezetes „tudománykommunikáció” is). Az első etap végén valamennyi csoport prezentálja a projektjét, a legjobb ötleteket pedig már nemzetközi csapatok közösen gondolják és fejlesztik tovább. A felkészítő tanárok vezetésével összeállt vegyes csapatok öt hét online kollaboráció után bemutatják munkájuk eredményét a nemzetközi zsűrinek, és a tervek szerint valamennyi nemzetközi projekt bemutatásra kerül a 2017-es Cambridge Science Fesitval KIKS standján.

A KIKS projekt a pedagógusok számára is hasznos tapasztalatait a Magyar Digitális Oktatásért Egyesület szakértői egy kézikönyvbe gyűjtik össze. Ez a kézikönyv a természettudományos tantárgyak integrált, tapasztalati/kísérletezés alapú szórakoztató tanításának és az online kollaboráció és web2 eszközök napi oktatásba történő beillesztésére vonatkozó praktikus tanácsok mellett komplett módszertant és struktúrát is tartalmaz majd, amely megmutatja, hogyan lehet a gyerekek figyelmét felkelteni a STEAM tárgyak iránt akár a tanórákon, a tantermi oktatás és a szakkör foglalkozások során.

Kövessen minket! A projekt következő 12 hónapjában folyamatos információt adunk a csoportok eredményeiről, és projekt lezárultával a kézikönyv valamennyi MDOE tag számára ingyenesen elérhető lesz.

Résztvevő iskolák

Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola

Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium

Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Britannica International School

Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola

Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium