Már megszokott csapatként dolgoztunk együtt a másik három intézmény képviselőivel. Érdekes részleteket tudtunk meg a dán szakképzés, és a Roskilde Tekniske Skole gyakorlatáról. Talán a legérdekesebb az volt, hogy mielőtt a tanulók ténylegesen megkezdenék a tanulmányaikat, minden kötelezettség nélkül egy éves „ízelítőt” kapnak az általuk választott és az iskola által oktatott szakmákból annak érdekében hogy megfelelő döntést tudjanak hozni arról, hogy ténylegesen mit szeretnének tanulni. Ezzel a jövőbeni tanulmányi idejük teljes tartamára megalapozzák a tanulói elkötelezettséget az intézmény és a szakma iránt.

A másik kifejezetten érdekes és fontos dolog, amit a dán kollégáktől megismerhettünk, az a Boss Ladies program volt. Ez a program 2018 óta működik és célja, hogy jobb feltételeket teremtsen a nők számára a műszaki szakképzési programokban való részvételben, és hogy minél többen jelentkezzenek ezekre a szakképzési programokra. Az országos Boss Ladies projekt 2018 óta már egy 500 fiatal női mesteremberből álló ambassador-csapatot hozott létre, akik tanácsot, útmutatást és támogatást nyújtabak a műszaki szakképzésben tanuló fiatal nők számára. Ennek a programnak az egyik szakképző iskolája a házigazdánk.

A job shadowing során abba is betekintést nyerhettünk, hogy miként folynak az egyes szakmai, illetve közismereti tantárgyak oktatása.

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .